|
Filip Vojtášek
|
 |
« kdy: 31. Srpen 2009, 09:30 » |
|
Dobrý den, prosím, byly kromě Mostecka používány u nás upoutané balony jakožto součást protivzdušné obrany? Díky. Filip
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
|
|
Michal Plavec
Host
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 10. Září 2009, 07:44 » |
|
Čekal jsem, zda někdo tuto potvrdí, ovšem jsem k použití upoutaných balonů nedůvěřivý. Během několikaletéto bádání po archivech jsem na žádnou takovou informaci nenarazil. Odkud vůbec Tvoje informace Filipe je?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Michal Plavec
Host
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 11. Září 2009, 17:40 » |
|
Ano, myslel jsem si, že to máš z této knihy. Ve skrytu jsem doufal, že je to z nějakého archivního dokumentu...
|
|
|
|
« Poslední změna: 11. Září 2009, 18:51 od Michal Plavec »
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
plajavm
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 11. Září 2009, 21:21 » |
|
Ocelová lana, jestli jsem dobře četl a pamatuji, tak Němci je nad Anglií v letu přeřezávali, ne? Něco na křídlech ostřejšího.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
JirkaB
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 15. Září 2009, 09:56 » |
|
Ano, myslel jsem si, že to máš z této knihy. Ve skrytu jsem doufal, že je to z nějakého archivního dokumentu...
Dobrý den, rozumím tomu, že tomuto zdroji nebo autorovi nevěříte?
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Filip Vojtášek
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 16. Září 2009, 09:19 » |
|
Napsal jsem M. Veselému, který je momentálně bez přístupu na net, aby se na to podíval. Mimochodem, jeho kniha je k mání v knihkupectví Academia na Václavském náměstí v Praze (vyšla v nákladu 350 výtisků). Filip
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Tomáš Jakl
Mladší člen

|
 |
« Odpověď #7 kdy: 16. Září 2009, 23:02 » |
|
Kletě! Tak málo? Dík za upozornění.
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Filip Vojtášek
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 21. Září 2009, 09:15 » |
|
Čekal jsem, zda někdo tuto potvrdí, ovšem jsem k použití upoutaných balonů nedůvěřivý. Během několikaletéto bádání po archivech jsem na žádnou takovou informaci nenarazil. Odkud vůbec Tvoje informace Filipe je?
V případě Mostu pochází z knihy A z nebe padaly bílé hvězdy : letecká válka nad Mostem v souvislostech, březen-duben 1945, s. 200. Cituji: "...Jeden ze stíhačů právě zasáhl protiletecký balón, upoutaný poblíž Horního Litvínova. Ten záhy vzplanul a vyvalila se z něj jakási ohnivá koule a černý kouř. Rychle teď padá jako kus hadru k zemi. Těžká ocelová lana pod ním ten pád ještě urychlují..." - viz http://hloubkari.bloguje.cz/765706_item.phpTřeba se ozve Martin Veselý, který nedávno napsal studii Do krytu! Protiletecká ochrana v severozápadní části sudetské župy (1939-1945). Filip
|
|
|
|
« Poslední změna: 12. Únor 2010, 10:40 od Filip Vojtášek »
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
Martin Veselý
Nováček

|
 |
« Odpověď #9 kdy: 30. Září 2009, 12:56 » |
|
Dobrý den, pánové, bohužel v tomto ohledu nemám žádné informace a stejně jako Michal Plavec jsem k použití balonů poněkud skeptický - stejně jako on jsem za ta léta nenarazil v archivech na žádný dokument, který by to nějak potvrzoval (což samozřejmě neznamená, že tomu tak nemohlo být  Ani na fotografiích ze závodního archivu STW jsem je nikde nezaznamenal..
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
JirkaB
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 5. Říjen 2009, 10:57 » |
|
Takže "splasklá blublina" (pardón, balón)!
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|
Filip Vojtášek
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 12. Únor 2010, 10:40 » |
|
Jen dodávám, že k této události mělo dojít 24. března 1945, jejím aktérem měla být 332. FG, která dporpvázela bombardéry nad Berlín, ale příslušný NMR nic takového nepotvrzuje!
|
|
|
|
|
Zaznamenáno
|
|
|
|
|